Nik Bärtsch's Ronin - Holon - 2008


     isviçreli piyanist nik bartsch'ın ronin adlı projesi, son zamanlarda duyduğum en çağdaş soundlardan diyebilirim. hatta son zamanlarda duyduğum için üzgünüm de, çünkü 10 seneye yakın bir müzik geçmişleri var. baştan söyleyeyim, bu albümde öyle efsane jazzy sololar, çılgın akor geçişleri falan yok ama duyacağınız şey gerçekten başarılı bir müzikal yaklaşımın ürünü. müziği kabaca özetlemek gerekirse; komplex ritmik yapılar, tonal katmanlar ve tansiyon almacalar-vermeceler denebilir. tarzları "zen funk" olarak geçmekte, o da neymiş demeyin, albümü dinledikten sonra anlayacaksınız zaten ne demek olduğunu. bartsch, uzun süren müzik eğitiminin yanı sıra felsefe, dil bilimleri ve müzikoloji okumuş bir piyanocu. çok mu abartıyorum bilemedim ama bunu müziğinde de görmek mümkün. "modul 46" ve "modul 42" başarılı.


 nik bärtsch - piano
 björn meyer - bass
 sha - bass clarinet, kontrbassclarinet, alto saxophone
 andi pupato - percussions
 kaspar rast - drums

rar-password : cazadam.blogspot

Eric Dolphy - Out to Lunch! - 1964


     eric dolphy, caz tarihinde -erken ölümü sebebiyle- çok da uzun bir yer tutamamış olmasına rağmen, 50lerin sonu 60ların ilk yarısına adını kazımış bir müzisyen. avant-garde caz'ın dönemi içerisindeki en iyi örneklerinden diyebilirim, bunu zaten benden öte otoriteler böyle der. hatta o kadar "iyi"dir ki bu avant-garde mevzuunda, down beat magazine'de, coltrane'le beraber, anti-jazz ilan edilir ki sonrasında coltrane bu durum için "they made it appear that we didn't even know the first thing about music (...) it hurt me to see Dolphy get hurt in this thing." diyecektir. müzik hayatı boyunca coltrane, mingus gibi devlerle çalışırken freddie hubbard, herbie hancock, tonny williams gibi isimler de tezgahından geçmiştir. alto sax dendiğinde ilk ismi akla gelen müzisyenlerden biri olmasına rağmen, ilk önemli caz bas klarinetçilerinden de biridir, çok da iyi flütçüdür. 
     out to lunch! 64 basımlı, dolphy'nin "magnum opus"udur. albümdeki her parça dolphy'e aittir ve hepsi birbirinden sıradışıdır. klasik algıyla yaklaşıldığında pek zevk alınamayacak bir albüm demek mümkündür ki muhtemelen o yüzden zamanında anti-jazz denme cüreti gösterilebilmiş. "hat and beard" ismi mingus'tan gelir, "straight up and down" sarhoştur. bir de not düşmek gerekiyor ki, tony williams bu albüm kaydedildiğinde taptaze 18'lik bir gençtir, albüm kapağında da adı anthony williams olarak geçer.
    dolphy, bu albüm yayınlandıktan bir kaç ay sonra, mingus'la çıktığı avrupa turnesi sırasında, berlin'de, girdiği diyabet koması sonucunda hayatını kaybeder. tam olarak net olmasa bile, komadayken kendisine aşırı dozda insülin verilmesi sonucu öldüğü de iddia edilir.


  eric dolphy - alto saxophone (4-5), flute (3), bass clarinet (1-2)
  freddie hubbard - trumpet
  bobby hutcherson - vibraphone
  richard davis - bass
  tony williams - drums

rar-password : cazadam.blogspot