Pat Metheny - Bright Size Life - 1976


      70lerin başında metheny, bir konser sırasında sahne arkasında dönemin ünlü vibrafoncusu gary burton'a kendini takdim eder ve tüm şarkılarını bildiğini, grubuna katılmak istediğini söyler. burton'ın karşısındaki 17-18 yaşlarında ama 14 falan gösteren dişlek bi ergendir. metheny, ilk olarak caz çalmaya burton'ın eski eserlerini dinledikten sonra başladığını ifade eder, burton da karşısındaki bu temiz genç müzisyeni kırmadan muhabbeti kotarmaya çalışırken bi yandan da -dediğine göre- karşısındaki -bu sevmemek elde olmayan- genci merakla dinler, sahnede bir kere gördükten sonra da tarzından çok etkilenir ve grubuna alır. böylelikle metheny müzikal kariyerine önemli bir noktadan başlar. ama metheny için müzikal olgunluğuna erken ulaştığı söylenebilir, çünkü hemen ertesi sene tüm besteleri kendine ait olan bright size life adlı,  ders kitabı niteliğindeki bu albümü yayınlar. kendisi hakkaten büyük gitarist, adlarını yazmaya üşendirecek kadar çok müzisyenle çalmış, berklee'nin en genç hocası ünvanını kapmıştır. zaman ilerledikçe enstrumanlar üzerinde farklı denemelerde de bulunmuştur. 42telli gitar da çalar. uğraşlarından en efsanesi -bilgisayar geldikten sonra kesinlikle ama kesinlikle çöpe atılması gereken, bi yandan da dönemsel olarak düşünüldüğünde baya deli mühendislik işi olan- orchestrion denemesi de (şu an hakkaten saçma ama yahu) ilginç bi çalışmadır. onun dışında gitar synth olayıyla baya uğraşmıştır, oldukça ilginç gitar tonları elde etmiştir.
     bright size life, 76 basımlı dönemin jazz-fusion anlayışına da farklı bi hissiyatla yaklaşan bi albümdür. albümde davulları çalan bob moses ile burton'ın grubunda tanışmıştır. bass gitarları da o zamanların efsaneleşecek olan basçısı jaco pastorious çalmıştır. bana sorarsanız oldukça melankolik ama umut taşıyan bi hissiyatı var albümün. her zaman dinlediğim baş ucu albümlerimden biridir. bright size life, missouri uncompromised, midwestern nights dream başlıca önerebileceğim parçalar ama bence oturun bu albümü baştan sonra dinleyin.

pat metheny - guitars
jaco pastorious - electric bass 
bob moses - drums

rar-password : cazadam.blogspot

3 yorum:

jazzfriend dedi ki...

Hello CazAdam, good blog.

I think I'll give very often around here.

Saludos desde Chile.

Mr.Pc dedi ki...

thanks a lot and welcome

Unknown dedi ki...

Hola, New Years greetings from Espana. I wanted to thank you for your informative blog and the hard work you must put in. I don't leave as many comments as I should, buzzing around blog land and all over the web, but I want to take this opportunity to thank you.

I also wanted to inform you that I put to your blog on my blog watch 'Information Inspiration'. It's really a big personal blog roll, but I'm sure some music fans will find it useful; http://information-inspiration1.blogspot.com

Today I launched a new blog 'Rhythm And Groove' which you may want to check out when you have the time; http://rhythmandgroove.blogspot.com/

Una mas, muchas gracias para todo... and wishing you a prosperous 2011.

Sparks

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...