Avishai Cohen - Seven Seas - 2011


   folkcaz denen şey baya handikaplı bir mevzu. genelde tam bir ayar tutturamama söz konusu oluyor nedense. ya etnik bir head yazıp standart tadında parça yapmak gibi abuk, ya da folk bir parçayı alakasız eğreti jazzy sololarla süslemek kadar subuk bir şey oluyor benim anladığım. bu dediklerimin hiçbiri bu albüm için geçerli değil kesinlikle. zaten albüm bunları sorgulatmadan dinletiyor kendini. orta doğu ruhunu muazzam bir şekilde temsil eden bir kayıt. yerel hissiyatların bu kadar başarılı bir şekilde modern formlarla evrensel notalara dökülebilmiş olması gerçekten heyecan verici. sanırım bir müzisyene karşı bende en çok saygı uyandıran şey de bu, yani evrensel olanı bilme ve kendini ait hissettiğin toprakları, kültürü, kimliği onun üzerinden anlatabiliyor olma, bunu bir gerek olarak görme hali. her ne kadar bambaşka hissiyatları temsil etseler de, anlatım ve form olarak iskandinav cazıyla benzeştirebileceğim bir albüm. gerçekten çok başarılı. üç beş aydır elimde olmasına rağmen hâla her seferinde hayranlıkla dinlediğim bir kayıt. özellikle şu sıralar benim için duygusal olarak çok fazla şey ifade eden bir albüm.
    avishai cohen israil kibbutzlarından gelme. müzikal bir ortamda yetişmiş. 92de new yorka yerleşmesiyle beraber uluslararası kariyerinin ilk adımını atar. 96da chick corea tarafından o zamanki sexteti origin'e davet edilmesi ve 2003e kadar süren chick corea serüveninin ardından tamamen kendi işlerine yoğunlaşmış durumda. geçtiğimiz onüç senede oniki albüm çıkaracak kadar da üretken bir besteci. modern cazı yeniden tarifleyebilen çağdaş bir müzisyen. an itibariyle zaten dünyanın en kendine has müzisyenlerinden biri olduğu bilinmekte.
    seven seas bu kış yayınlandı, son albümü. kesinlikle öneriyorum. about a tree ve two roses favorilerim, dinlediğinizde sanki bu şarkıları önceden de dinlemişsiniz gibi hissediceksiniz. müzikal olarak ortak duyguları anlatıyor. halah inanılmaz, sonundaki sax solo net olmuş. ani aff'taki üflemeli partisyonları çok avant-garde. adam gerçekten yapmış ya doğu-batı sentezini. alkışlıyoruz. 


rar-password : cazadam.blogspot